NOS WielrennenAangepast

"Ook druk op anderen nu groot"

De bekentenis van Michael Boogerd dat hij jarenlang doping heeft gebruikt, komt voor weinigen als een donderslag bij heldere hemel.

Richard Plugge, de manager van Blanco, de opvolger van Rabobank, noemt Boogerds bekentenis "moedig en noodzakelijk."

Blanco-renner Bauke Mollema zegt niet verrast te zijn door de bekentenis: "Fijn dat het eruit is. Telkens weer van die stukjes informatie, zoals in de voorbije weken, dat is slecht voor de sport. Maar moedig vind ik het niet, want intussen was zijn geloofwaardigheid tot nul gedaald."

"Zat er aan te komen"

"Ik ben er niet blij mee, maar dit zat er aan te komen", concludeert Egon van Kessel, oud-bondscoach en jarenlang vertrouwensman van Boogerd.

"Iedereen die bij een van de drie Nederlandse topploegen werkzaam is, moet voor 1 april een verklaring hebben getekend waarin hij aangeeft wel of geen doping te hebben gebruikt. Dat zal meespelen."

Op de vraag of de druk op bijvoorbeeld Erik Dekker nu toeneemt, antwoord hij bevestigend. "Maar dat geldt voor meer renners"

Druk werd enorm

Vier weken geleden had Van Kessel nog contact met zijn vroegere oogappel, die hij al vanaf zijn juniorentijd begeleidde. "Toen vertelde Michael me dat de druk enorm was, maar dat hij de ontwikkelingen verder wilde afwachten. En in het geval van een bekentenis zou hij zeker geen andere mensen uit zijn omgeving verraden."

Van Kessel vervolgt: "Ik heb hem vanmorgen een sms'je gestuurd, met iets in de trant van "ik dacht het altijd wel, maar we hebben het er nooit echt over gehad". Het is teleurstellend, maar dat is de periode die we nu doormaken helemaal. Wat ik graag zou willen weten is hoe het zo ver heeft kunnen komen en welke andere mensen erbij betrokken zijn geweest. Daar zou ik best eens over willen praten met Michael", aldus de Brabander.

De Jongh

Vriend en voormalig collega Steven de Jongh is blij dat Boogerd heeft bekend. Hij werd dinsdagavond laat gebeld door zijn makker. "Mike zei: "Jij bent toch al om vijf uur wakker. Dan is het beter dat je het nu van mij hoort dan het nieuws uit de krant te moeten vernemen". Vorig jaar oktober heb ik hem gevraagd mij te steunen, toen ik bekendmaakte doping te hebben gepakt. Dat heeft hij gedaan."

"Michael is nog lang blijven ontkennen. Dat was zijn keuze, daar heb ik hem nooit op aangesproken of ruzie over gemaakt. Het is goed dat hij nu heeft toegegeven. Hopelijk wordt het nu wat rustiger en kan zijn zieke vader steunen en zijn aandacht schenken aan de kleine van hem."

Moedig en noodzakelijk

Plugge, algemeen manager van Blanco, noemt het besluit van Boogerd alsnog tot een dopingbekentenis te komen "moedig en noodzakelijk". Vanwege alle dopingzaken stapte Rabobank in oktober 2012 op als sponsor. Plugge is met opvolger Blanco op zoek naar een nieuwe geldschieter.

"Voor Boogerd persoonlijk was het heel noodzakelijk dat hij zijn dopinggebruik toegaf, omdat de druk van de buitenwereld steeds verder toenam", stelt Plugge. "Hij was de enige die de druk kon wegnemen, door het deksel op te tillen."

Voor de wielersport geldt hetzelfde, meent Plugge. "Steeds verschijnen er al dan niet anonieme getuigenissen over dopingpraktijken en dat blijft doorgaan tot het moment waarop iemand openheid van zaken geeft. Boogerd zal nu balen, maar ook opgelucht zijn."

Boven en Van Houwelingen reageren niet

Een van de trouwste helpers van Boogerd, Groninger Jan Boven, wil niet reageren. De huidige ploegleider bij Blanco zei wel: "Twee maanden geleden heb ik besloten over dit onderwerp niets meer te zeggen, dus dat doe ik ook niet. Het is geen kwestie van mijn kop in het zand steken; ik ben er gewoon klaar mee."

Ook oud-Rabobank-ploegleider Adri van Houwelingen onthoudt zich van commentaar. "Pas wanneer officiële instanties naar buiten treden, ben ik genegen mijn visie te delen. Nu in drie zinnen iets roepen heeft geen zin en maakt het onmogelijk de nuances aan te brengen die je zou willen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl