Miljoen vluchtelingen uit Syrië

Het aantal mensen dat Syrië is ontvlucht, is opgelopen tot een miljoen. Dat heeft de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, bekendgemaakt.

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, Antonio Guterres, waarschuwt in een verklaring dat Syrië afstevent op een catastrofe, terwijl de internationale opvangcapaciteit voor vluchtelingen gevaarlijk dicht bij het maximum zit.

Acht op de tien vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen, zegt de UNHCR. De helft van de vluchtelingen is jonger dan 11 jaar. Verder worden iedere dag 125 Syrische baby's als vluchteling geboren.

Verrast

Guterres stelde dat er snel een eind moet komen aan "deze tragedie". De buurlanden van Syrië hebben volgens hem veel steun nodig om door te kunnen gaan met de hulp aan vluchtelingen.

Door de strijd van de Syrische oppositie tegen het regime van president Assad zijn al zo'n 70.000 mensen omgekomen. Binnen Syrië zijn zo'n 2 miljoen mensen op de vlucht geslagen.

De enorme stroom vluchtelingen heeft ook deskundigen van de Verenigde Naties verrast. Verwacht werd dat het aantal van een miljoen pas in juni van dit jaar bereikt zou worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl