NOS NieuwsAangepast

Weer messen in vliegtuigen VS

Vliegtuigpassagiers in de Verenigde Staten mogen binnenkort weer messen meenemen in hun handbagage. Het gaat daarbij om zakmessen met een lemmet van minder dan 6 centimeter.

De Amerikaanse transportveiligheidsdienst wil hiermee aansluiten op de internationale regels. Ook de regels rond sportattributen worden versoepeld. In de handbagage zijn dan ook bijvoorbeeld kleine honkbalknuppels, hockeysticks en biljartkeus weer toegestaan. In de meeste landen geldt dit beleid al.

'Gevaarlijk en kortzichtig'

De nieuwe regels gaan in vanaf 26 april. De veiligheidsdienst zegt zich zo beter te kunnen concentreren op de meer ernstige bedreigingen voor de veiligheid. Een grote bond voor Amerikaans cabinepersoneel noemt het nieuwe beleid gevaarlijk en kortzichtig.

Sinds de aanslagen van 11 september 2001 gelden in de luchtvaart strenge veiligheidseisen, maar ze worden steeds verder versoepeld. In 2005 werden kleine scharen en lucifers weer toegelaten. Vanaf 2015 worden in Europa de regels rond het meenemen van vloeistoffen versoepeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl