NOS NieuwsAangepast

Nicolás Maduro opvolger Chávez

De Venezolaanse vice-president Nicolás Maduro treedt tot de verkiezingen op als waarnemend president. De presidentsverkiezingen worden binnen dertig dagen gehouden. Maduro is daarbij als opvolger van de overleden president Chávez de kandidaat van de Verenigde Socialistische Partij.

Chávez wees Maduro op 8 december vorig jaar zelf aan als zijn opvolger. Hij riep zijn aanhangers op zich rond hem te scharen.

Trouwe adjudant

De 50-jarige besnorde Maduro was voor hij zijn politieke carrière begon buschauffeur. Via de vakbeweging kwam hij begin jaren '90 in de politiek terecht, waar hij vanaf het begin fungeerde als de trouwe adjudant van Chávez.

Maduro mist het charisme van Chávez. Hij geldt als een kundig onderhandelaar en een leider die het bewaken van de erfenis van zijn voorganger als een roeping ziet.

Mogelijke machtsstrijd

Het wordt een van zijn belangrijkste uitdagingen om de beweging van Chávez bijeen te houden. Waarnemers hebben gespeculeerd over een mogelijke machtsstrijd tussen Maduro en Diosdado Cabello, de voorzitter van de Nationale Vergadering, die veel steun zou genieten in het leger. Maar tot dusver bezweren de twee mannen dat zij eensgezind zijn en na het overlijden van Chávez bleef Cabello op de achtergrond.

Verwacht wordt verder dat Maduro vasthoudt aan de typische punten van het socialisme van Chávez, zoals gesubsidieerd voedsel en gratis medische zorg, met een grote rol voor Cubaanse artsen. Maduro heeft gezworen dat hij "de bourgeoisie nooit meer de kans zal krijgen Venezuela te plunderen ten koste van de armen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl