Boogerd bekent dopinggebruik

Michael Boogerd»
Michael Boogerd ANP

Michael Boogerd heeft het gebruik van doping toegegeven.

De voormalig kopman van de Rabobank Wielerploeg bekende in een exclusief televisie-interview met NOS Sport dat hij van 1997 tot het einde van zijn carrière in 2007 gebruik maakte van epo, bloedtransfusies en cortisonen.

Boogerd erkende dat zijn grootste en meest heroïsche overwinning - de zege in de bergetappe naar La Plagne tijdens de Tour de France van 2002 - valt binnen het tijdvak waarin hij doping gebruikte. "Ik besef dat die zege in de ogen van het publiek nu misschien besmet zal zijn'', zei hij tegen NOS-verslaggever Kees Jongkind. Dezelfde schaduw ligt over zijn zege in de Amstel Gold Race van 1999.

"Gebruikte in periodes"

Boogerd zei dat hij in de bewuste tien jaren niet continu verboden middelen had gebruikt. "Het was in periodes, meestal trainingsperiodes, ter voorbereiding op wedstrijden. Ik heb ook vaak genoeg de Tour schoon gereden.''

Hij begon in 1997 met epo en nam later zijn toevlucht tot bloedtransfusies. "Epo werd te riskant. Ze konden het op zeker moment beter opsporen, daarom ging ik op zoek naar iets anders", aldus Boogerd.

"Ik heb het gedaan"

Via connecties kwam hij in Wenen terecht, bij Humanplasma, een bloedbank annex laboratorium. Boogerd daarover: "Ik heb het gedaan. Ik ben naar Wenen gevlogen en heb daar gebruik gemaakt van bloedtransfusies. Ik liet bloed afnemen met het doel het later weer in te brengen. Punt."

Boogerd is de achtste oud-wielrenner van Rabobank die het gebruik van doping opbiecht. Waar veel van zijn vroegere ploeggenoten teamarts Geert Leinders aanwezen als adviseur en verstrekker van de dopingproducten hield Boogerd zich op de vlakte. "Ik noem geen namen. Ik heb me goed laten informeren en ben vervolgens zelf op zoek gegaan. Het was mijn verantwoordelijkheid, mijn keuze." Epo haalde Boogerd naar eigen zeggen ook gewoon in Nederland.

Geen namen

Boogerd ging op geen enkel moment in op namen en wenste evenmin in detail te treden over mogelijke dopingnetwerken en systemen. "Ik praat voor mezelf en niet over anderen", zei hij enkele keren. Met bekende dopingdokters als Francesco Conconi, Michele Ferrari en Eufemiano Fuentes had hij naar eigen zeggen nooit contact gehad.

Boogerd bevestigde wel contact te hebben gehad met Stefan Matschiner, de spil binnen het Weense dopingnetwerk. Op eerdere uitspraken van Matschiner dat zes Nederlanders uit twee verschillende takken van sport cliënt waren in Wenen, ging Boogerd niet in. "Ik ben alleen naar Wenen gegaan."

"Vanzelfsprekendheid"

Tijdens zijn bekentenis schetste Boogerd een beeld van de wielercultuur in de jaren '90. In dat klimaat was doping welhaast een vanzelfsprekendheid. "Je staat op zeker moment voor een duivels dilemma." Boogerd vertelde over de Waalse Pijl van 1994, toen drie renners van de Italiaanse formatie Gewiss de rest van het peloton kleineerden.

In de jaren daarna ving Boogerd in het peloton steeds vaker signalen op over praktijken waarmee de concurrentie zich bezighield. Boogerd: "Ik wilde meedoen in de top. Het jaar 1997 was voor mij het keerpunt, toen heb ik de keuze gemaakt."

Deel deze pagina

Video Interview

 • video Boogerd verklaart greep naar epo Een fragment uit het exclusieve interview van de NOS met Michael Boogerd. De oud-renner van de Rabobank-ploeg... bekent tegenover verslaggever Kees Jongkind dat hij van 1997 tot 2007 in periodes gebruik heeft gemaakt van epo, cortisonen en bloedtransfusies.
 • video "Rabobank had geen dopingcultuur" Een fragment uit het exclusieve interview van de NOS met Michael Boogerd. De oud-renner van de Rabobank-ploeg... bekent tegenover verslaggever Kees Jongkind dat hij van 1997 tot 2007 in periodes gebruik heeft gemaakt van doping, cortisonen en bloedtransfusies.
 • video Preview: Boogerd bekent doping Een preview van het exclusieve tv-interview van Kees Jongkind met Michael Boogerd, die bekent dat hij tussen... 1997 en 2007 doping heeft gebruikt.

Video Archief

Michael Boogerd ontkent de NRC-onthullingen die hem linken aan rekeningen van 16.940 euro, die zouden zijn... betaald aan de Oostenrijkse dopinghandelaar Stefan Matschiner. "Er zijn meerdere krachten die een rol spelen om voorlopig nog niet te praten", stelde Boogerd tegen wielercommentator Herbert Dijkstra, die in Nieuwsuur reageerde op het nieuws van de NRC.

 • Boogerd praat "voorlopig niet"

  Michael Boogerd ontkent de NRC-onthullingen die hem linken aan rekeningen van 16.940 euro, die zouden zijn... betaald aan de Oostenrijkse dopinghandelaar Stefan Matschiner. "Er zijn meerdere krachten die een rol spelen om voorlopig nog niet te praten", stelde Boogerd tegen wielercommentator Herbert Dijkstra, die in Nieuwsuur reageerde op het nieuws van de NRC.

 • Boogerd: ik wil geen kop van Jut zijn

  Michael Boogerd stelt tegen de NOS dat hij "geen kop van Jut wil zijn" in de dopingzaak rondom Rabobank. De... veertigjarige oud-renner van de bankiersformatie zegt dit op de vraag of hij ooit verboden middelen gebruikte.

 • Boogerd: "Logische keuze Rabobank"

  Michael Boogerd, oud-renner van Rabobank, reageert op het besluit van de bank om per 1 januari 2013 te... stoppen met de sponsoring van zowel de heren- als dameswielrenploeg.

 • Boogerd houdt onschuld vol in Avondetappe

  Michael Boogerd liet zondagavond live in Studio Sport weten dat hij nooit bloeddoping heeft gebruikt na de... beschuldiging van Bernhard Kohl. In de Avondetappe zei Boogerd opnieuw onschuldig te zijn.

Audio

 • Boogerd bekent dopinggebruik Jarenlang ontkende Michael Boogerd glashard dat hij tijdens zijn wielercarrière doping gebruikte. Velen binnen en buiten het... wielerpeloton twijfelden daar aan. Ook kwamen er steeds meer concrete aanwijzingen dat hij wel doping nam. De Oostenrijkse dopingdokter Matzinger verklaarde al dat hij Boogerd nota's had gestuurd waarin hij doping in rekening had gebracht. Tegenover de NOS heeft Boogerd het gebruik van doping op 6 maart toegegeven.
 • "Boogerd had spijt, was verongelijkt" Tien jaar, van 1997 tot 2007, heeft Michael Boogerd doping gebruikt. In een gesprek met de NOS vertelt de oud-renner van de... Rabobank-ploeg dat hij epo, cortisonen en bloedtransfusies heeft gebruikt. Verslaggever Gio Lippens verklaart waarom ook Boogerd een bekentenis aflegt.

Video en Audio

Meer video en audio