President Hugo Chávez overleden

Chavez op een muurschildering in Caracas»
Chavez op een muurschildering in Caracas AFP

De Venezolaanse president Hugo Chávez is overleden. Hij had kanker en werd daarvoor de laatste tijd verschillende malen in Cuba behandeld. Chávez was 58 jaar.

In een emotionele verklaring maakte vicepresident Maduro, die werd geflankeerd door bijna de hele militaire staf, het overlijden van de president bekend. Hij zei dat Chávez om 16.25 uur lokale tijd vredig was heengegaan.

Eerder op de avond noemde Maduro de gezondheidstoestand van de president, die in een ziekenhuis in Caracas werd verpleegd, kritiek. Hij sprak van de moeilijkste uren sinds Chávez' laatste operatie, eind vorig jaar. De gezondheidstoestand van de president was de laatste tijd verder verslechterd door een infectie aan de luchtwegen.

Omstreden

Chávez was president van Venezuela sinds 1999 en was zowel nationaal als internationaal omstreden. Hij claimde dat hij het socialisme van de 21ste eeuw had uitgevonden, waarvan vooral de armen moesten profiteren. Hij verzette zich tegen de Verenigde Staten en onderhield nauwe banden met het communistische Cuba en zijn vrienden Fidel en Raúl Castro.

Hij nationaliseerde veel bedrijven, vooral op het gebied van energie en voedselproductie. Critici zeggen dat hij dat alleen kon doen dankzij de enorme olierijkdommen van het land.

Referendum

In 2002 werd hij na een demonstratie waarbij geweld tegen betogers werd gebruikt, door de militairen gedwongen af te treden.

Kort daarna kreeg hij, vooral door de steun van de arme bevolking, via een referendum de mogelijkheid om door te gaan.

TV

Chávez probeerde zich als man van het volk neer te zetten, onder meer in zijn eigen tv-programma Aló Presidente, waarin kijkers met de president konden bellen.

Hij gaf openlijk toe dat zijn belangrijkste doel was aan de macht te blijven in zijn strijd tegen het kapitalisme.

Verkiezingen

Volgens de grondwet moeten er binnen 30 dagen nieuwe verkiezingen worden gehouden. Chávez werd vorig jaar herkozen, maar hij kon in januari niet worden beëdigd voor een nieuwe termijn omdat hij in Cuba was voor de behandeling tegen kanker.

De leider van het congres in Venezuela, Diosdado Cabello, zou volgens de grondwet tot aan de nieuwe verkiezingen als waarnemend president moeten optreden, maar vannacht werd bekend dat vice-president Maduro het presidentschap voorlopig overneemt.

Lees hier de uitgebreide necrologie van Hugo Chávez: Socialisme of de dood

Deel deze pagina

Video

De Venezolaanse president Hugo Chávez is overleden. Dat heeft vicepresident Maduro bekendgemaakt.

Audio

  • Kees Elenbaas: experiment Chávez heeft veel gekost De Venezolaanse president Hugo Chávez is gisteravond op 58-jarige leeftijd overleden. Hij was misschien wel de meest... controversiële en uitgesproken politieke leider in Latijns Amerika en de schrik van het Westen, vanwege de nationalisatie van veel bedrijven en de oliesector. Correspondent Kees Elenbaas
  • Hugo Chávez: een man van grote tegenstellingen In de 14 jaar dat de Venezolaanse president Hugo Chávez aan de macht was zette hij zich sterk af tegen het Westen, met name... Amerika. Politicoloog en Latijns Amerika kenner Remi Lehmann schreef eerder een boek over het buitenlandsbeleid van Chávez.
  • Nationale rouw in Venezuela Het overlijden van Hugo Chávez is hard aangekomen in Venezuela, het land dat Chávez van 1999 tot gisteren regeerde. De... Nederlander Johannes Hol woont al 35 jaar in Venezuela. Hij vertelt over de eerste reacties in de hoofdstad Carácas op de dood van Chávez.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4008 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5124 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4143 keer afgespeeld

Meer video en audio