NOS NieuwsAangepast

Oppositie houdt kaarten tegen borst

De oppositie in de Tweede Kamer heeft geen goed woord over voor de kabinetsplannen om de financiële crisis te bestrijden en het begrotingstekort terug te dringen.

In een debat in de Tweede Kamer geven de oppositiepartijen vooralsnog geen duidelijkheid over welke maatregelen van het kabinet ze mogelijk wel willen steunen. VVD en PvdA hebben samen in de Eerste Kamer geen meerderheid voor de plannen.

Lasten niet verzwaren

Aanleiding voor het debat zijn de vorige week verschenen economische voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB). Premier Rutte en de ministers Dijsselbloem, Asscher en Kamp debatteren over de economische crisis en de oplopende werkloosheid.

CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma zegt dat hij beseft dat lastenverlichting niet mogelijk is, maar dat het kabinet in ieder geval de lasten niet nog meer moet verzwaren. Hij riep het kabinet van VVD en PvdA op om een voorbeeld te nemen aan de kabinetten-Lubbers uit de jaren 80. Toen zat Nederland ook in een zware economische crisis, maar werden de lasten juist verlaagd.

Gif voor de economie

Ook PVV-leider Wilders wil dat de belastingen omlaag gaan, omdat volgens hem de economie alleen gestimuleerd kan worden als mensen meer geld hebben "om uit te geven, te consumeren en te investeren in de Nederlandse economie". Hij wees er op dat premier Rutte in 2009 ook tegen belastingverhoging was, toen zei Rutte volgens hem dat "belastingen gif zijn voor de economie".

SP-leider Roemer pleit er voor af te zien van de nullijn voor leraren en mensen die werken in de zorg. D66-leider Pechtold zei dat hij juist wil dat de beloofde hervormingen doorgaan, ondanks de afspraken die straks met andere partijen worden gemaakt.

Ontslagrecht

GroenLinks-fractievoorzitter Van Ojik wil dat het kabinet investeert in openbaar vervoer en milieu. SGP-leider Van der Staaij wil dat het kabinet begrijpt dat zijn partij wel wil meedenken, maar dat er dan wel gesproken moet worden over de medische en ethische kwesties die voor zijn partij belangrijk zijn.

PvdA-leider Samsom zei dat hij "ruimte en lucht" ziet om het ingrijpen in de WW en het versoepelen van het ontslagrecht te veranderen. De vakbeweging is daar fel tegen. De gesprekken tussen de sociale partners zijn vandaag begonnen. Het kabinet heeft gezegd die gesprekken af te wachten.

Als het het kabinet niet lukt om met de sociale partners een akkoord te bereiken, zal het nog moeilijker worden om de oppositie te overtuigen om steun te geven.

U kunt het debat rechtstreeks volgen op Politiek24.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl