NOS NieuwsAangepast

Top Meavita zit met verzekeringsgat

Door redacteur Bas de Vries

De voormalige top van het failliete thuiszorgconcern Meavita is niet volledig verzekerd tegen claims zoals Abvakabo FNV gisteren indiende. Dat betekent dat elf directieleden en toezichthouders mogelijk hun privévermogen moeten aanspreken, mocht de rechter bepalen dat ze inderdaad hoofdelijk aansprakelijk zijn.

Abvakabo concludeert uit een uitgelekt conceptrapport over de ondergang van Meavita dat er bij het concern sprake was van wanbeleid. Daarom stelt de vakbond oud-bestuurders onder wie VVD-prominent Loek Hermans, persoonlijk aansprakelijk.

Verzekering

Normaal gesproken zijn topmensen daartegen verzekerd via een zogenoemde bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Maar door een interne fout bij Meavita werd de polis volgens diverse betrokkenen zo aangepast, dat de dekking niet langer volledig is.

De ex-bestuurders hebben eind 2008 geprobeerd dit gat te dichten door de vier dochterstichtingen van Meavita een 'vrijwaringsverklaring' te laten tekenen. Daarin staat dat zij "worden gevrijwaard voor alle voorkomende aansprakelijkheden" rond een faillissement. Dit gebeurde echter op een moment dat al duidelijk was dat Meavita mogelijk onderuit zou gaan. Daarom beschouwen de betrokken curatoren deze verklaring juridisch als niet bestaand.

'Geen juridische basis'

Advocaat Jitta van de betrokken ex-bestuurders erkent dat er een "aansluitingsprobleem" is in de verzekering, dat overigens niet zou gelden voor de voormalige leden van de Raad van Commissarissen, onder wie Hermans. Jitta benadrukt dat er nog vele procedurele stappen volgen voordat aansprakelijkheid daadwerkelijk aan de orde komt. "Bovendien zie ik nog geen juridische basis voor deze claim van Abvakabo."

Meavita ontstond in januari 2007 uit een fusie van vier instellingen in onder meer Groningen en Den Haag. Het was het grootste thuiszorgconcern van het land, met 20.000 werknemers en 100.000 cliënten. Twee jaar later waren door onder meer mislukte miljoeneninvesteringen in een 'TVfoon'-project twee van de vier dochters al weer failliet. Hetzelfde gold voor het moederbedrijf.

Claims

Bij de curatoren is sindsdien voor 48 miljoen euro aan claims van diverse schuldeisers ingediend, waarvan zij overigens een belangrijk deel nog aanvechten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl