NOS NieuwsAangepast

Mogelijk sterfgevallen andere pil

Bij het bijwerkingencentrum Lareb zijn nu ook meldingen binnengekomen over vrouwen die mogelijk zijn overleden door het gebruik van andere anticonceptiepillen. De meldingen komen bovenop de elf vrouwen die mogelijk overleden zijn door de Diane-35-pil.

Het gaat om dertien meldingen over de zogenoemde derde- en vierde- generatie anticonceptiepillen. Dat heeft het bijwerkingencentrum Lareb gemeld. Tot die generatie pillen behoren onder meer Marvelon, Minulet en Yasmin.

De sterfgevallen deden zich voor tussen 1996 en eind vorig jaar. In twaalf gevallen ging het om trombose of embolie. In één geval is de doodsoorzaak niet duidelijk.

Eerder werd al bekend dat 11 gebruiksters van de Diane-35-pil overleden zijn en dat er mogelijk een verband bestaat tussen hun dood en het gebruik van die pil.

Trombose

Jaarlijks krijgen 6 tot 7 op de 10.000 gebruiksters van derde- en vierde-generatie anticonceptiepillen trombose. Bij vrouwen die een pil van de tweede generatie slikken, gebaseerd op de werkzame stof levonorgestrel, ligt het risico op trombose lager, jaarlijks 3 tot 4 per 10.000.

Bijna driekwart van de vrouwen in Nederland gebruikt een pil van de tweede generatie. Die pil staat als voorkeursmiddel in de richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl