NOS NieuwsAangepast

Vrouwenveto Hamas nekt marathon

De marathon die sinds enkele jaren in de Gazastrook wordt gehouden, gaat dit jaar niet door. Hamas weigert om vrouwen als deelnemers toe te laten en dat is voor VN-organisatie UNRWA, de financier van de marathon, reden om het evenement af te blazen.

De marathon werd twee keer eerder gelopen. Toen stond Hamas wel toe dat vrouwen meededen. Dit jaar had zich een recordaantal vrouwen gemeld om mee te doen: 260 Palestijnen en 119 buitenlandse vrouwen. Ook zouden 1500 schoolkinderen en 800 volwassen mannen meelopen. De kinderen lopen symbolisch een paar honderd meter mee.

Zomerkampen

UNRWA, een VN-organisatie die hulp biedt aan Palestijnse vluchtelingen, spreekt van een teleurstellend besluit van Hamas. Een woordvoerder benadrukt dat met de opbrengsten van de sponsormarathon zomerkampen voor 250.000 Palestijnse kinderen worden georganiseerd.

Hamas zegt dat de marathon had mogen doorgaan als "lokale tradities" gerespecteerd waren. "We betreuren het besluit van UNRWA, maar we willen niet dat mannen en vrouwen samen lopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl