Vakbond: top Meavita aansprakelijk
Abvakabo FNV stelt de toenmalige top van Meavita hoofdelijk aansprakelijk voor de ondergang van het thuiszorgconcern in 2009. De vakbond vindt dat de elf directeuren en toezichthouders, onder wie VVD-coryfee Loek Hermans, zich schuldig hebben gemaakt aan wanbeleid.
Abvakabo verwijst daarbij naar het eerder uitgelekte concept-rapport in opdracht van de Ondernemingskamer in Amsterdam over het faillissement van Meavita. Het optreden van de top wordt daarin "riskant, ongeloofwaardig en onbegrijpelijk" genoemd. Advocaat Arno van Deuzen van Abvakabo ziet in het rapport bevestigd dat ook toezichthouders, met Hermans als voorzitter, op de hoogte waren van de financiële problemen, maar niet ingrepen.
2 miljoen euro
Meavita ontstond begin 2007 uit een fusie van vier zorginstellingen: Meavita West uit Den Haag, Thuiszorg Groningen, Vitras uit Utrecht en Sensire uit Gelderland. Twee jaar later ging het concern al failliet. Op dat moment had het bedrijf 20.000 werknemers, die 100.000 mensen verzorgden. De omzet was een half miljard euro.
Advocaat Van Deuzen schat dat bij het faillissement 300 of 400 Abvakabo-leden hun baan zijn kwijtgeraakt of een andere baan moesten accepteren tegen een lager salaris. Hij denkt dat de directe schade die Abvakabo kan vorderen 1 tot 2 miljoen euro is.
Vertrouwelijk
De totale schade van de ondergang van Meavita was 48 miljoen euro. Het ministerie van Volksgezondheid heeft daarnaast eenzelfde bedrag geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat de verschillende Meavita-stichtingen een doorstart konden maken.
Advocaat Jitta van de voormalige Meavita-top wil niet reageren, omdat het Ondernemingskamer-rapport nog vertrouwelijk is.