NOS NieuwsAangepast

FNV: slechtere WW onacceptabel

Verslechteringen van de WW en het ontslagrecht blijven voor de FNV onbespeekbaar tijdens de onderhandelingen over de sociale agenda.

Dat heeft de voorzitter van FNV in beweging, Ton Heerts, bekendgemaakt na een vergadering met de Federatieraad, waarin de FNV-bonden zijn vertegenwoordigd.

Heerts heeft een onderhandelingsmandaat, maar zegt dat over de WW en het ontslagrecht alleen kan worden onderhandeld als dat tot verbeteringen leidt.

Sociale agenda

De FNV gaat onderhandelen met de werkgevers over de sociale agenda. "We gaan nu om tafel met de werkgevers om tot zaken te komen die in het belang zijn van werknemers. Pas daarna gaan wij naar het kabinet," aldus Heerts.

De FNV zegt dat het een zware klus wordt om de "rampzalige plannen van het kabinet om te buigen". De extra bezuinigingen die zijn aangekondigd voor 2014 maken het extra moeilijk om de economie en werkgelegenheid weer op peil te krijgen, zo stelt Heerts. "Het kabinet moet niet bezuinigen, maar investeren in werkgelegenheid."

Asscher positief

Minister Asscher noemt het positief dat de FNV wil praten. De sociale partners hebben volgens hem een gouden kans om invloed uit te oefenen op het kabinetsbeleid. Hij noemt het in belang van iedereen dat "de koers die we gaan varen op zoveel mogelijk steun kan rekenen" .

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is blij dat er nu onderhandeld kan worden met de vakbonden. Een woordvoerder zegt dat een akkoord ertoe kan leiden dat mensen meer vertrouwen krijgen in de economie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl