NOS NieuwsAangepast

FNV wil deeltijd-WW en taskforce

Deeltijd-WW en het oprichten van een taskforce werkgelegenheid. Dat zijn een paar van de belangrijkste punten waar vakcentrale FNV afspraken over wil maken bij het sluiten van een sociaal akkoord. Dat blijkt uit de definitieve inzet van de FNV voor het sociaal overleg. Ook het aanpakken van de "doorgeschoten flexibilisering" is een speerpunt.

Inzet

De vakcentrale vergaderde vandaag in Amsterdam over de inzet van het polderoverleg. De bestuurders van de afzonderlijke vakbonden besloten waarover voorzitter Ton Heerts wel en niet mag onderhandelen met de werkgevers. Afgesproken is dat de FNV nooit mag instemmen met een versoepeling van het ontslagrecht en verkorting of versobering van de WW. Beide maatregelen staan nu wel in het regeerakkoord.

Punten

Er zijn ook punten waar de FNV wel over wil onderhandelen. Het gaat om de volgende 9 punten:

Meer zekerheid voor flexwerkers;Het aanpakken van schijnconstructies (bijvoorbeeld werknemers die steeds tijdelijke contracten krijgen en het via het buitenland goedkoop inhuren van personeel);Meer controle door inspectie en handhaving;Meer rechtszekerheid voor werknemers bij aanbestedingen;Investeren in meer werk (onder meer door invoering van tijdelijke deeltijd-WW en en een taskforce werkgelegenheid);Meer mensen met arbeidsbeperking aan het werk;Verbetering pensioenen (onder meer compensatie voor pensioenverlaging voor mensen met klein pensioen)Goede kinderopvangDuidelijke rol voor vakbeweging in het topsectorenbeleid

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl