NOS NieuwsAangepast

Kardinalen bereiden conclaaf voor

In Rome bereiden de kardinalen vandaag het conclaaf voor. Ze zijn bijeen om te bespreken hoe de Rooms-Katholieke Kerk ervoor staat en welk profiel de nieuwe paus moet hebben. Ook moeten ze een besluit nemen over wanneer het conclaaf begint.

Bij aankomst vanochtend in het Vaticaan werden de kardinalen opgewacht door de massaal toegestroomde pers. Televisieteams uit de hele wereld verdrongen zich om de aankomst vast te leggen.

Ook kardinalen die ouder zijn dan 80 en die niet mee mogen doen aan de pausverkiezing zijn uitgenodigd voor het vooroverleg. De meesten zijn de afgelopen week al naar Rome gekomen.

Het wordt niet verwacht dat de kardinalen vandaag al met een datum komen waarop het conclaaf begint. Er stond er een termijn van 15 dagen voor, maar paus Benedictus besloot vlak voor zijn aftreden dat de kardinalen de termijn niet hoeven te handhaven. Mogelijk begint het conclaaf al volgende week.

Vatileaks

Op de bijeenkomst zal onder meer worden gesproken over kwesties waar paus Benedictus tijdens zijn pontificaat mee te maken kreeg. Inhoudelijk wordt daar weinig over bekendgemaakt, maar sommige onderwerpen liggen volgens Vaticaan-deskundigen voor de hand.

Zo worden er nog steeds nieuwe gevallen van seksueel misbruik door geestelijken bekend. Daarnaast heeft de 'Vatileaks-affaire', waarbij de butler van de paus geheime documenten naar buiten bracht, inmiddels een staartje gekregen.

Drie kardinalen hebben een rapport geschreven over de zaak en hebben dat in december aan de paus overhandigd. Italiaanse media meldden onlangs dat daarin schokkende conclusies staan over corruptie en over een netwerk van homoseksuelen binnen het Vaticaan. Volgens de krant La Repubblica zijn sommige kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders chantabel vanwege homoseksuele contacten. Ook zou er sprake zijn van vriendjespolitiek.

Pauselijk geheim

Het Vaticaan wil niet ingaan op de mediaberichten en bevestigt noch ontkent ze. De drie kardinalen hebben vorige week een afsluitend gesprek met paus Benedictus gehad. De paus besloot vervolgens dat het rapport valt onder het pauselijk geheim. Dat betekent dat alleen zijn opvolger het mag inzien.

Omdat er bij de voorbereiding van het conclaaf gekeken wordt naar de stand van zaken binnen de kerk, is te verwachten dat er wel over de kwestie wordt gesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl