NOS NieuwsAangepast

Hiv-baby lijkt volledig genezen

Wetenschappers zeggen dat een met hiv besmette baby helemaal genezen lijkt. Het succes is waarschijnlijk te danken aan een zeer snelle en agressieve behandeling van het virus.

De baby, een meisje dat in Mississippi in de Verenigde Staten is geboren, is van een moeder die met hiv is besmet. Een kinderarts besloot al binnen dertig uur na de geboorte van het kind te beginnen met het geven van antivirale medicijnen.

Goede ontwikkeling

Meestal gebeurt dat pas nadat via testen is vastgesteld dat het kind inderdaad besmet is. Ook kreeg het meisje hogere doses dan gebruikelijk.

Inmiddels is het kind 2,5 jaar oud. Ze krijgt al bijna een jaar geen medicijnen meer. Ze is gezond en ontwikkelt zich goed.

Patiënt in Duitsland

Meestal moet iemand met hiv zijn leven lang medicijnen slikken, omdat het virus de kop opsteekt als de behandeling wordt gestaakt. Dat komt doordat het hiv-virus zich in een soort slapende vorm kan verstoppen in cellen. Het lijkt erop dat de snelle behandeling van het kind uit Mississippi ervoor heeft gezorgd dat het virus zich niet heeft kunnen verstoppen.

Als het meisje gezond blijft, is het pas de tweede keer dat iemand geneest van hiv. De eerste keer kreeg een patiënt in Duitsland een beenmergtransplantatie van een donor die genetisch resistent is voor hiv. Die patiënt is al vijf jaar van de medicijnen af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl