NOS NieuwsAangepast

Gewaden nieuwe paus al klaar

Het conclaaf is nog niet eens begonnen, maar de kleren voor de nieuwe paus hangen al klaar. De pauselijke kleermaker Gammarelli heeft voor de zekerheid drie gewaden gemaakt, in de maten small, medium en large. Zo kan de nieuwe kerkvorst zich meteen in pauselijk wit presenteren aan de gelovigen.

"We leveren een priesterkleed van wol, de soutane", somt meesterkleermaker Lorenzo Gammarelli op. "Daarnaast is er de mozzetta, een schouderstuk van rood fluweel met een bontkraag. Ook maken we een kalot voor zijn hoofd en zijn sjerp, de fascia."

Handgestikte knoopsgaten

Familiebedrijf Gammarelli maakt al sinds de oprichting in 1798 kleding voor geestelijken, zes generaties lang. De afgelopen eeuw behoorden alle pausen tot hun clientèle, behalve Pius XII, die zijn eigen kleermaker aanhield.

Bij Gammarelli werkt een team van experts aan de kleding. Zo is er één persoon die alleen de handgestikte knoopsgaten (28 voor Benedictus) verzorgt.

Hoewel de kleermaker zich voorstaat op vertrouwelijkheid (zo wil hij de prijs van de kleding niet bespreken), wil hij wel verklappen dat hij de kleren zó maakt, dat ze op het laatste moment nog makkelijk kunnen worden ingenomen of uitgelegd. Zodra bekend is wie de volgende paus is, racet de kleermaker de juiste set naar het pauselijk paleis, waar nonnen de laatste aanpassingen doen.

One-size-fits-all

Dat de kleding niet per se one-size-fits-all is, ontdekte Gamarelli verschrikt bij de presentatie van Johannes XXIII in 1958. De paus bleek zo fors dat de knopen op zijn soutane strak kwamen te staan. Voor de korte Johannes Paulus I bleek in 1978 juist de maat small nog te lang.

Zodra de nieuwe paus is gepresenteerd op het Sint-Pietersplein begint de echte haastklus voor Gammarelli. Nog diezelfde avond komt het team bijeen om de paus geheel in het nieuw te steken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl