NOS NieuwsAangepast

Boko Haram ontkent vredesgesprek

De radicaal-islamitische groepering Boko Haram weigert deel te nemen aan vredesbesprekingen met de regering van Nigeria. Dat heeft Abubakar Shekau, de leider van het terroristische netwerk, in een video gezegd.

Boko Haram viel vandaag een militaire basis aan in het dorpje Monguno, waarbij zeker twintig mensen omkwamen. Met die aanval wil de groepering benadrukken dat Nigeria onder vuur ligt totdat het multi-etnische land onder islamitische wetgeving valt.

Bloedige opstand

Shekau nam in de video ook afstand van een man die als commandant in januari namens Boko Haram een wapenstilstand afkondigde. De Nigeriaanse overheid verwelkomde dat voorzichtig, maar Shekau zelf zei er niets over en het geweld in het noorden ging onverminderd door. Shekau zegt in de video dat de Nigeriaanse regering eerst moet stoppen met het doden van leden van Boko Haram.

De video werd verspreid vanuit Maiduguri, van waaruit Boko Haram een bloedige opstand tegen de staat voert. Sinds 2009 zijn zeker 3000 doden gevallen.

De aanvallen in het noorden van Nigeria treffen steeds vaker buitenlandse belangen, vooral sinds de Franse militaire operatie om islamisten uit Noord-Mali te verdrijven. Twee weken geleden ontvoerden gewapende mannen zeven buitenlanders in de deelstaat Bauchi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl