NOS NieuwsAangepast

Rik Grashoff voorzitter GroenLinks

De leden van GroenLinks hebben op hun congres in Utrecht Rik Grashoff gekozen tot partijvoorzitter. Hij haalde in twee rondes de meeste stemmen.

Grashoff (51) was van december 2010 tot september 2012 Kamerlid voor GroenLinks. Hij was lid van de parlementaire onderzoekscommissie-De Wit naar het financiële stelsel. Doordat hij op de zesde plek van de kandidatenlijst stond, kwam hij niet terug in de Tweede Kamer. Eerder was hij wethouder in Rotterdam en Delft.

Chaos in de partij

De andere twee kandidaten voor het voorzitterschap waren Lot van Hooijdonk, adjunct-directeur van de Natuurfederatie Utrecht, en Pieter Kos, fractieleider van GroenLinks in de gemeenteraad van Leiden.

GroenLinks verloor tijdens de Tweede Kamerverkiezingen zes van de tien zetels. Enkele weken later trad partijleider Jolande Sap af, omdat het partijbestuur het vertrouwen in haar had verloren.

Ook partijvoorzitter Heleen Weening en het partijbestuur stapten begin oktober op. Het bestuur werd in belangrijke mate verantwoordelijk geacht voor de chaos in de partij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl