Einde verkoop illegaal gekapt hout
Vanaf vandaag is het in de hele Europese Unie strafbaar om illegaal gekapt hout te importeren en te verkopen. Dat geldt ook voor producten die van hout zijn gemaakt, zoals raamkozijnen en schuttingen.
Importeurs die niet kunnen aantonen dat hun hout legaal is gekapt, riskeren een taakstraf, een boete tot 79.000 euro of een gevangenisstraf van 2 jaar. Het importverbod moet helpen ontbossing tegen te gaan.
In Nederland zijn ongeveer 5000 bedrijven die onder de nieuwe wet vallen. Deze bedrijven moeten vanaf vandaag kunnen aantonen waar hun hout vandaan komt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat dit controleren.
Vragen
Milieuorganisaties WNF en Greenpeace zijn blij met de wetgeving, maar vragen zich wel af of de Nederlandse overheid over genoeg mensen en middelen beschikt om de wet te handhaven.
Bovendien heeft de Voedsel- en Warenautoriteit volgens het WNF aangekondigd dat het eerste jaar nog niet streng wordt opgetreden. Daartegen maakt het Wereld Natuur Fonds ernstig bezwaar, omdat bedrijven die de zaken goed op orde hebben dan nog steeds moeten opboksen tegen bedrijven die wel illegaal hout verhandelen.
'Geen mankracht'
Volgens een woordvoerder van de Voedsel- en Warenautoriteit krijgt die geen extra mankracht voor de taak. Wel worden 9 van de 23 werknemers getraind om de soorten hout te herkennen, zodat ze kunnen bepalen en herleiden waar het hout vandaan komt.
Het WNF benadrukt dat legale kap niet gelijk staat aan duurzame kap. Volgens een woordvoerster betekent 'legaal gekapt' niets anders dan dat de lokale overheid toestemming heeft gegeven voor de kap. Verder zegt de organisatie niet te begrijpen waarom papier niet onder de gecontroleerde producten valt. "De helft van alle houtverbruik in Nederland betreft papier", aldus het WNF.