NOS NieuwsAangepast

VN diep gefrustreerd over Syrië

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en bemiddelaar Brahimi hebben hun grote frustratie uitgesproken over de slepende oorlog in Syrië. Ze spraken in Zwitserland over het conflict en brachten na afloop een gezamenlijke verklaring uit.

Volgens de twee gaan de Syrische regering en de gewapende oppositie steeds roekelozer om met mensenlevens. Er moet een dialoog komen tussen een sterke en representatieve delegatie van de oppositie en een geloofwaardige afvaardiging van de regering, zeggen Ban en Brahimi.

70.000 levens

Hun frustratie betreft ook het onvermogen van de internationale gemeenschap om een eensgezind standpunt in te nemen. Het conflict, dat al 2 jaar duurt, heeft ruim 70.000 levens gekost. Iedere bemiddelingspoging van Brahimi en zijn voorganger Annan is tot nu toe op niets uitgelopen.

Ook vandaag is weer gevochten in Syrië. Het leger meldde een succes bij Aleppo, waar militairen enkele strategisch gelegen dorpen zouden hebben veroverd die in handen waren van rebellen.

Ook bij de Iraakse grens in Syrië is de afgelopen dagen hevige strijd gevoerd. De Iraakse premier Maliki heeft versterkingen naar de grens gestuurd omdat hij vreest voor onrust in het grensgebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl