NOS NieuwsAangepast

'Ontwikkelingshulp zal verdwijnen'

De ontwikkelingshulp zoals we die nu kennen zal op termijn helemaal verdwijnen. Dat zegt minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in de Volkskrant.

Het begrip ontwikkelingshulp stamt uit de jaren zestig, zegt Ploumen. " De wereld zag er toen anders uit. De meeste arme mensen wonen nu in 'middeninkomenlanden'."

Handel

In de toekomst zal het veel meer gaan om internationale samenwerking, een combinatie van handel, investeringen en hulp. Het is daarom tijd voor een nieuwe definitie, aldus Ploumen.

Arme landen willen zelf liever handel drijven dan hulp ontvangen, zegt ze. Dat bleek volgens de minister ook tijdens de reis die ze deze week met een handelsdelegatie naar Afrika maakte.

Investeringen

"Natuurlijk is hulp nog nodig, maar op lange termijn hebben die landen meer aan investeerders. Tijdens gesprekken met de regering van Ethiopië werd dat ook duidelijk."

Volgens Ploumen is de 1 miljard euro die het kabinet bezuinigt op ontwikkelingshulp "pijnlijk",maar kan de schade worden beperkt door het opvoeren van de handel met arme landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl