NOS NieuwsAangepast

Duitse uitgevers krijgen internetwet

De Duitse Bondsdag (lagerhuis) is akkoord gegaan met een wet die het auteursrecht op internet aanscherpt. Door de aanname van het 'Leistungsschutzrecht' moeten zoekmachines in theorie betalen aan uitgevers, als ze hun artikelen indexeren.

Het lijkt een belangrijke overwinning voor de uitgevers van kranten, en hun websites, maar de omstreden wet is dusdanig afgezwakt dat zoekmachines in de praktijk worden ontzien.

Zoekmachines ontzien

Bij de oorspronkelijke versie zouden zoekmachines per geïndexeerd nieuwsitem een bedrag moeten overmaken naar de uitgever van de tekst. In de Bondsdag werd het wetsvoorstel op het laatste moment gewijzigd, zodat er voor kleine tekstuitsneden niet betaald hoeft te worden.

Waar de grens nu precies ligt, is onduidelijk, maar algemeen wordt aangenomen dat teksten van minder dan 160 tekens (de grootte van een sms) gratis blijven. Door die wijziging hoeven zoekmachines als Google en Bing niet te betalen voor de verwijzing naar Duitse nieuwsartikelen. Ze tonen nu slechts kleine stukjes uit het artikel, waarna er gelinkt wordt naar de site van de uitgever.

De wet heeft waarschijnlijk grotere gevolgen voor apps zoals Flipboard, die nieuwsfeeds in zijn geheel publiceren. Hoeveel zij zullen moeten gaan betalen is nog niet duidelijk. Ook is het de vraag hoe publicaties op sociale media worden gezien, omdat die vaak met de hand worden geplaatst, en de nieuwe wet zich voornamelijk richt op geautomatiseerde aggregratoren.

Andere landen

Ook in andere Europese landen willen uitgevers een strengere auteurswet voor internet. Ze vinden het oneerlijk dat zoekmachines geld verdienen met links naar hun nieuwsteksten.

In Frankrijk werd begin deze maand een variant op de Duitse wet ingediend. Google heeft de invoering voorkomen door 60 miljoen euro te investeren in een fonds, dat de internetactiviteiten van de media stimuleert.

In theorie kan de Bondsraad de Duitse wet later deze maand nog blokkeren, maar naar verluidt is er ook in senaat een meerderheid. Een woordvoerder van Google zegt tegen het Duitse weekblad Der Spiegel dat de nieuwe auteurswet onnodig en nutteloos is en dat het de Duitse economie en het Duitse internet schaadt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl