NOS NieuwsAangepast

Vluchtelingenstroom naar Oeganda

In het oosten van Congo zijn gevechten opgelaaid tussen rivaliserende groepen van de rebellenbeweging M23. Een kleine groep die zich heeft afgescheiden van M23 heeft de aanval geopend op de troepen van generaal Makenga. Zeker 23 strijders zouden al zijn omgekomen.

Meer dan 4000 mensen zijn vanwege het geweld de grens met Oeganda overgestoken. Een VN-woordvoerster in Oeganda zegt dat ze de komende dagen nog meer vluchtelingen verwacht.

Meningsverschil

De splintergroepering van Jean-Marie Runinga is het niet eens met de koers van de militaire leider van M23, Baudoin Makenga. De twee verschillen van mening over het nut van de vredesonderhandelingen met de Congolese regering.

Woensdag werd Runinga door Makenga afgezet als politiek leider van M23. Dat leidde tot een definitieve breuk met de rebellenbeweging.

Runinga zou in de strijd optrekken met de Rwandese krijgsheer Bosco Ntaganda, die ook in het noordoosten van Congo actief is. Ntaganda wordt verdacht van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Hij wordt gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl