NOS NieuwsAangepast

Wiegel pleit voor nieuwe formatie

Oud-VVD-leider Wiegel pleit voor een nieuwe formatie. Volgens hem is het onbegrijpelijk dat de VVD met de PvdA is gaan samenwerken zonder dat die partijen een meerderheid hebben in de Eerste Kamer. In NRC Handelsblad pleit Wiegel voor een "tussenformatie" waarin VVD en PvdA gaan praten met CDA en D66. Volgens hem is er dan een evenwichtige politieke spreiding. Maar Wiegel vindt dat je ook aan de ChristenUnie kunt denken.

'Verwrongen constructie'

Het VVD-erelid pleit voor een "gewoon meerderheidskabinet". Hij vindt dat er nu een verwrongen constructie is, waardoor het publiek het vertrouwen verliest in de regeringspartijen. Volgens Wiegel zit het huidige regeerakkoord zo vol gaten, dat het niet meer dan een vodje papier is geworden. "Met een week of zes onderhandelen zouden ze een heel eind komen."

'Niet aan de orde'

In een reactie zegt premier Rutte dat ook met dit kabinet parlementaire meerderheden mogelijk zijn en hij is het niet eens met Wiegel. Ook woordvoerders van de fracties van VVD en PvdA zeggen allebei dat een nieuwe formatie "niet aan de orde" is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl