Militairen vast op 'VS-moe' Okinawa

Twee Amerikaanse militairen die werden beschuldigd van verkrachting, zijn in Japan veroordeeld tot celstraffen van negen en tien jaar. De twee hebben toegegeven dat ze in oktober een vrouw op het eiland Okinawa hebben verkracht en beroofd.

Het incident leidde tot veel ophef op Okinawa, waar zo'n 19.000 Amerikanen zijn gelegerd. Bewoners en militairen leven er op gespannen voet met elkaar. Veel eilandbewoners zijn de geluidsoverlast en het criminele gedrag van de Amerikanen beu. Ook zijn ze fel tegen de komst van nieuwe vliegtuigen naar het eiland.

Excuses

Het Amerikaanse leger heeft sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog een basis op Okinawa. De twee veroordeelde militairen waren er pas twee dagen toen ze de vrouw verkrachtten. Ze moeten hun straf uitzitten in Japan.

Vanwege de verkrachtingszaak zijn de regels voor militairen op Okinawa aangescherpt. Tussen 23.00 en 05.00 uur moeten ze voortaan thuis blijven. De hoogste Amerikaanse militair op het eiland heeft het slachtoffer excuses aangeboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl