NOS NieuwsAangepast

Vrijspraak zaak Schipholbrand

Het Gerechtshof in Den Haag heeft een 30-jarige Libiër op alle punten vrijgesproken van het veroorzaken van de Schipholbrand in 2005. Bij die brand in een cellencomplex op Schiphol-Oost kwamen destijds elf mensen om het leven.

Het cellencomplex was een detentie- en uitzetcentrum voor mensen die illegaal in Nederland verbleven. De brand woedde in de K-vleugel, waar op dat moment 43 gedetineerden vastzaten.

De Libiër Ahmed Issa werd tot twee keer toe veroordeeld voor het opzettelijk veroorzaken van de brand door een weggeworpen peuk. De Hoge Raad vernietigde het vonnis in 2010, waarna het Haagse Hof de zaak opnieuw in behandeling nam.

Bewust risico

Tot nu toe werd gezegd dat de man bewust het risico heeft genomen dat er brand zou kunnen ontstaan door het wegschieten van een sigarettenpeuk. Maar het hof oordeelt nu dat die kans zo klein is, dat hem dat niet verweten kan worden.

Verder zijn er geen aanwijzingen dat de verdachte levensmoe was en zijn eigen dood op de koop toe nam door het wegschieten van een peuk, staat in het vonnis.

"Niet elke onvoorzichtigheid of onbedachtzaamheid leidt tot strafrechtelijke aansprakelijkheid." Issa woont sinds zijn uitzetting in september 2009 in de Libische hoofdstad Tripoli. Hij heeft daar de oorlog overleefd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl