NOS NieuwsAangepast

Duitse winkels verkopen goed

De winkels in Duitsland draaien een stuk beter dan in ons land. De omzetten van de detailhandel bij de oosterburen zijn in januari met 2,4 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat maakte het Duitse federale bureau voor de statistiek vanochtend bekend.

Het is de sterkste verkoopstijging op maandbasis sinds december 2006. De laatste maanden van vorig jaar daalde de detailhandelsomzet nog met 2,1 procent. Economen hadden gemiddeld voor januari een verkoopgroei met 0,9 procent verwacht.

Vooral de verkoop van voeding, drank en tabak nam toe, en dan met name in supermarkten. Ook werd er meer via internet en postorderbedrijven verkocht.

Door de sterke Duitse arbeidsmarkt neemt het consumentenvertrouwen toe.

'Impact kleiner'

Bas Jacobs, hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de Erasmus School of Economics in Rotterdam, kijkt niet op van Duitse consumenten die wél geld uitgeven. "De Duitse regering bezuinigt nauwelijks, omdat die ook niet hoeft te bezuinigen. De Duitse bezuinigingen staan in geen verhouding tot de Nederlandse, waardoor de impact op de economie ook veel kleiner is". Ook staat de Duitse huizenmarkt er veel beter voor dan de Nederlandse. "Hier hebben we volop discussies over hypotheekrente-aftrek. Dat geeft geen vertrouwen. En veel Nederlanders zijn - al dan niet gedwongen - bezig hun hypotheek af te lossen, dan heb je het toch snel over honderden euro's per maand. Dat geld kunnen mensen dan niet besteden aan andere zaken". "Van stijgende pensioenpremies en kortingen op de pensioenen, zoals in Nederland, hebben de Duitsers ook geen last."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl