NOS NieuwsAangepast

Miljoen mensen hebben EHBO-app

Ruim een miljoen Nederlanders hebben de EHBO-app van het Rode Kruis geïnstalleerd op hun mobiele telefoon. Uit onderzoek van de organisatie blijkt dat 15 procent de app ook echt heeft gebruikt in een noodsituatie.

De applicatie werd anderhalf jaar geleden geïntroduceerd. Er is niet alleen te vinden hoe hulp moet worden verleend in noodgevallen, maar de app kan ook worden gebruikt als naslagwerk. Ook kan de dichtstbijzijnde huisartsenpost of een ziekenhuis sneller worden gevonden.

Certificaat

Volgens het Rode Kruis hebben vijftig mensen de app gebruikt bij hulpverlening na een hartstilstand. De app geeft dan onder meer het tempo aan waarmee hartmassage moet worden uitgevoerd. De meeste gebruikers hebben de app geraadpleegd voor een blessure, snij-, schaaf- of brandwonden.

Met de kennis van EHBO is het in Nederland overigens droevig gesteld, vergeleken met andere Europese landen. Een kleine 3 procent van de Nederlanders heeft aantoonbare eerste hulpkennis, zoals een EHBO-diploma of een certificaat als bedrijfshulpverlener. In Duitsland en Oostenrijk is dat wel 80 procent, zo bleek in 2009 uit een Europese studie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl