NOS NieuwsAangepast

Obama in actie voor homohuwelijk

Het Amerikaanse ministerie van Justitie dringt er bij het Amerikaanse Hooggerechtshof op aan om huwelijken tussen homoseksuelen in Californië weer toe te staan. Zo'n duidelijke stap heeft de regering-Obama in de kwestie nog niet genomen.

In Californië waren huwelijken tussen homo's en lesbiennes sinds juni 2008 mogelijk, maar dat werd in november van dat jaar verboden. Een kleine meerderheid van de bevolking stemde toen voor een amendement waarin stond dat een huwelijk tussen een man en een vrouw moet zijn.

Rechtszaak

Toen waren al zo'n 36.000 homoseksuelen in de echt verbonden. Twee homoparen spanden een rechtszaak aan om het amendement dat was toegevoegd aan de grondwet van Californië, ongeldig te laten verklaren. Die zaak is nu na 4 jaar aanbeland bij het Hooggerechtshof.

Vandaag was de laatste dag dat de regering een verzoek kon indienen bij het Hooggerechtshof. Alhoewel de federale overheid geen partij is in de rechtszaak, kan zij op deze manier wel de twee homoparen steunen en haar standpunt verkondigen. Ook andere belangengroeperingen hebben dergelijke brieven ingediend.

Inaugurele reden

Obama zei vorig jaar als eerste zittende president van de VS het homohuwelijk te steunen. Tijdens zijn inaugurale rede in januari zei hij dat de reis niet compleet is, totdat homoseksuelen dezelfde rechten krijgen als ieder ander.

Ook acteur Cllint Eastwood maakt zich sterk voor het homohuwelijk. Hij heeft samen met 130 andere Republikeinen het Hooggerechtshof in Californië opgeroepen het homohuwelijk toe te staan.

Op 26 maart buigen de rechters zich over de grondwettelijkheid van het amendement in Californië. De beide partijen in de zaak houden dan hun pleidooien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl