NOS NieuwsAangepast

Kim De Gelder biedt excuses aan

Kim De Gelder heeft tijdens de rechtszaak tegen hem excuses aangeboden voor de steekpartij in een kinderdagverblijf in de Belgische stad Dendermonde. Hij deed dat nadat er foto's van de slachtoffers en van bloedsporen in het pand waren getoond.

Vier jaar geleden stak De Gelder in kinderdagverblijf Fabeltjesland een crècheleidster en twee baby's dood. Een week eerder had hij al een 72-jarige vrouw gedood.

Excuses

"Ik wil op dit moment, nu ik de kans daarvoor heb, mijn excuses aanbieden voor wat zich daar heeft afgespeeld", zei De Gelder voor het hof van assisen in Gent. "Dat is alles wat ik nu aan de nabestaanden wil zeggen."

De verdachte kon vandaag naar eigen zeggen weinig details geven over de slachtpartij. "Ik twijfel nog te veel aan mezelf om met zekerheid te kunnen zeggen wat zich daar heeft afgespeeld", zei hij. De Gelder denkt morgen meer details te kunnen geven.

Motief?

De zitting van vandaag ging verder vooral over het motief van De Gelder. Daarover heeft hij in de loop der jaren tegenstrijdige verklaringen afgelegd, variërend van wraak of een depressie tot stemmen in zijn hoofd.

In eerdere verhoren heeft De Gelder volgens de onderzoeksrechter gezegd dat hij geen motief had en dat hij spelletjes heeft gespeeld om de indruk te wekken dat hij psychotisch was.

Het proces tegen De Gelder begon op 22 februari. Hij staat terecht voor een assisenhof, wat betekent dat een jury over zijn schuld moet oordelen. De strafmaat wordt bepaald door de jury en de rechters samen. Er is geen hoger beroep mogelijk; de verdachte kan alleen in cassatie gaan tegen procedurefouten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl