NOS NieuwsAangepast

PowNews hackt account Henk Krol

De redactie van PowNews heeft vanmiddag korte tijd het Facebook-account van 50Plus-leider Henk Krol overgenomen. PowNews plaatste uit zijn naam een bericht op Facebook, dat ook meteen op Twitter verscheen.

Het bericht luidde: "Net informeel gesprek met deel van de achterban gehad. Nadeel blijft toch dat ze een beetje stinken, die oude mensjes".

Patiëntendossiers

Aanleiding was de veroordeling van Krol omdat hij had ingebroken op de website van een laboratorium, waar hij patiëntendossiers had ingezien. Krol wilde de slechte beveiliging van de site aantonen.

Dat bracht PowNews op het idee om eens te kijken hoe makkelijk het is om Krol zelf te hacken, zegt PowNews-presentator Dominique Weesie. Dat bleek volgens hem kinderlijk simpel te zijn.

PowNews had juist een afspraak voor een interview gemaakt met Krol, waar hij met de hack werd geconfronteerd. "Hij schrok in eerste instantie flink", zegt Weesie, "maar achteraf moest hij er wel om lachen."

"Goeie grap"

Krol twitterde zelf: "Grappig, mijn account is gehackt. Goeie grap van PowNed. Nu even kijken of het me lukt dat te herstellen."

Later bleek dat Krol zich toch wel zorgen maakt over de gevolgen. Aan het begin van de avond twitterde hij: "Help me aub bij het doorgeven dat de melding van vanmiddag een (hack) 'grap' was van PowNed. Er zijn mensen die denken dat ik het zelf was."

Volgens Weesie wisten zijn redacteuren Krols Facebook-account binnen te dringen door het antwoord op de zogeheten controlevraag goed te raden. Ze moesten antwoorden wat de geboorteplaats van Krols moeder is. Ze gokten op Tilburg, wat goed bleek te zijn. "Dat is bij Facebook dus ook niet zo lekker geregeld", zegt Weesie.

Toegang

De uitleg roept wel vragen op, want om zonder wachtwoord een Facebook-account binnen te komen, moet je toegang hebben tot het bijbehorende e-mailaccount. Volgens Weesie hoefde dat niet. Hij zegt dat het juiste antwoord op een controlevraag na 24 uur direct toegang geeft tot het Facebook-account.

Het ging PowNews vooral om het account van Krol, maar tegelijkertijd neemt de redactie volgens Weesie ook wat accounts van andere politici onder de loep. Wat dat heeft opgeleverd, weet de presentator niet. "Daar zijn ze nog mee bezig, geloof ik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl