Top Rabobank voelt zich bekocht
De top van de Rabobank voelt zich misleid door alle dopingpraktijken die hebben plaatsgehad in de door hen gesponsorde wielerploeg.
"Het is schokkend, onvoorstelbaar en ook vreselijk wat hier naar buiten komt", opent Piet Moerland, de allerhoogste baas van de bank, zijn betoog donderdag tegen de NOS.
De voorzitter van de raad van bestuur van Rabobank laat in zijn verbazing doorschemeren dat hij niets wist van de verboden middelen die er gebruikt werden in de periode van januari 1996 tot oktober 2012, toen de bank de stekker eruit trok als gevolg van het USADA-dossier waarin ook de naam van de bank voorkomt.
Gefaald
"We wisten dat er dingen waren in het wielrennen die niet deugden, maar wij zouden het anders doen. We zouden er artsen bij betrekken, medische staf, opleidingsprogramma's voor de jeugd. Een zero tolerance-beleid."
Moerland constateert dat de bank gefaald heeft in die opzet. "Ik moet tot mijn spijt vaststellen dat we daar niet in geslaagd zijn." Met ontgoocheling tot gevolg. "We voelen ons dan ook echt bekocht, misleid en voor de gek gehouden."
"Verziekt"
Na het uitkomen van het USADA-dossier volgden enkele dopingzaken elkaar in rap tempo op. Levi Leipheimer repte van een "dopingprogramma" bij Rabobank, bij Carlos Barredo werden afwijkende bloedwaarden geconstateerd en ook de naam van Luis León Sánchez werd genoemd in verband met doping.
En dat terwijl Thomas Dekker al had bekend verboden middelen te hebben gebruikt in zijn Rabobank-periode.
Op 19 oktober kon de bank maar één keuze maken: stoppen als wielersponsor. "Het was een vreselijk moeilijke afweging. Maar we, het hele bestuur, we kwamen allemaal tot dezelfde slotsom. Hier gaan wij niet mee door. Dit kan niet, dit is verziekt."
"Moet wel schoon zijn"
In de overtuiging dat het huidige talent zijn sport schoon beoefent, kreeg de mannenploeg nog een jaar respijt. "Ik ga er echt vanuit dat de jonge generatie schoon rijdt. Daarom hebben we ook gezegd dat het sneu zou zijn om gelijk de steun in te trekken."
Tot einde 2013 steunt Rabobank de mannen. De vrouwen hebben zekerheid tot 2016. "Omdat we nog wel zoveel sympathie voor dat wielrennen hebben. Maar dan moet het wel schoon wielrennen zijn."
Moerland had ten tijde van het gesprek nog geen weet van de publicatie in het NRC, waarin de krant facturen opvoert die Michael Boogerd en dopingarts Stefan Matschiner aan elkaar linken.