NOS NieuwsAangepast

Werkstraf voor schietende agent

De rechtbank in Zwolle heeft een agent veroordeeld voor tweevoudige poging tot doodslag. De agent schoot in Deventer een inbreker in het gezicht en een ander in zijn been. Volgens de rechtbank had de agent niet mogen schieten. De agent kreeg een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar.

De agent ging in februari 2010 's nachts met een collega op een inbraakmelding in het centrum van Deventer af. Hij stelde zich voor de winkel op, waar de inbrekers na het inslaan van de onderkant van een glazen deur naar binnen waren gegaan.

Plotseling zag de agent de twee gemaskerde inbrekers naar buiten komen. Een van hen had een zware hamer bij zich. De agent zegt dat de mannen op hem afkwamen. Hij voelde zich bedreigd en heeft hen daarom neergeschoten.

Eerder geschoten

Volgens de rechtbank is uit onderzoek gebleken dat de agent eerder geschoten heeft, namelijk op het moment dat de inbrekers zich bukten om naar buiten te gaan. Dat blijkt onder meer uit de verwondingen die ze hebben opgelopen. De rechtbank leidt daaruit af dat er geen reden was om een wapen te trekken, laat staan om te schieten. Gezien de ernst van de verwondingen vindt de rechtbank een straf op zijn plaats.

Het Openbaar Ministerie had in eerste instantie besloten dat er geen reden was om de agent te vervolgen. De verdachten gingen hiertegen in beroep, waardoor de zaak alsnog voor de rechter kwam. Het OM had tijdens de rechtszaak gepleit voor een schuldigverklaring zonder oplegging van straf.

De inbrekers zijn nog niet hersteld van hun verwondingen. De een heeft nog beenletsel, de ander heeft nog moeite met spreken en slikken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl