NOS NieuwsAangepast

VS financiert rebellen in Syrië

De Verenigde Staten stellen voor het eerst rechtstreeks geld beschikbaar voor de strijders van de oppositie in Syrië. Het mag niet worden besteed aan wapens en munitie, maar alleen aan niet-militaire zaken als voedsel en geneesmiddelen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Kerry bekendgemaakt, na afloop van de Vrienden voor Syrië-conferentie in Rome.

Kerry zei dat hij de druk op president Assad om af te treden wil opvoeren: "De VS en onze partners zeggen al langer dan een jaar dat Assad naar het Syrische volk moet luisteren en zijn oorlogsmachine moet stoppen. In plaats daarvan zagen wij zijn wreedheid alleen maar toenemen."

Indammen

Met de hulp is een bedrag van 45 miljoen euro gemoeid. Het geld is ook bedoeld voor het bestuur in de door de oppositie veroverde gebieden en het indammen van de invloed van extremistische verzetsgroepen.

Eerder al had de VS 41 miljoen euro aan Syrische oppositiegroepen beschikbaar gesteld, onder meer voor communicatieapparatuur. Ook stelde de VS al 294 miljoen beschikbaar voor humanitaire hulp aan de bevolking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl