NOS NieuwsAangepast

Tekort is meevallende tegenvaller

De nieuwste ramingen van het Centraal Planbureau over de economie voor dit jaar en volgend jaar vallen relatief gezien mee, zo vinden verschillende deskundigen en betrokkenen. Weliswaar loopt het begrotingstekort op, maar minder dan was gevreesd. Zorgen zijn er vooral over de werkloosheid.

Het CPB berekent dat het tekort dit jaar uitkomt op 3,3 procent en volgend jaar op 3,4 procent. De werkloosheid loopt verder op naar 7,75 procent.

De cijfers vallen volgens econoom Arnoud Boot wel mee, omdat ze niet fundamenteel anders zijn dan in december. Hij verwacht niet dat er "paniekreacties" komen uit Den Haag en noemt dat een geruststelling.

CNV

CNV-voorzitter Jaap Smit noemt de cijfers zorgelijk, met name omdat de werkloosheid verder stijgt. "Maar de tekorten zijn wat minder dan verwacht, dat valt me enigszins mee. Het is goed om te horen dat de VVD en de PvdA in 2013 niet nog meer willen bezuinigen. Ook daar is blijkbaar het besef dat de rek eruit is", zegt Smit.

De vakcentrale voor middelbaar en hoger personeel, MHP, vindt dat er nu niet te veel moet worden bezuinigd. "Het is tijd dat dit land een beetje op adem komt. Natuurlijk moeten we Nederland voorbereiden op de toekomst, maar daarbij moet het kabinet niet overdrijven en verstandig handelen", zegt voorzitter Reginald Visser.

"Het is verstandig om langer de tijd te nemen en niet op het dieptepunt draconisch te bezuinigen."

Thuiszorg

Algemeen directeur Liane den Haan van ouderenbond ANBO vraagt zich af hoe er extra bezuinigd kan worden. "De vraag is nu, hoe ga je dat doen? Nu wordt er bezuinigd op de thuiszorg, waardoor je ouderen de instellingen injaagt. Maar ook daar wordt bezuinigd. Die mensen kunnen dan geen kant meer op. Dat slaat helemaal nergens op.''

Hoogleraar economie Sylvester Eijffinger zegt dat het kabinet volgend jaar geen nieuwe bezuinigingen moet doorvoeren. "Dat zou dramatisch zijn voor de werkgelegenheid."

Arbeidsmarkt

Eijffinger pleit voor hervormingen, vooral van de arbeidsmarkt. Het kabinet moet volgens hem daarvoor een akkoord sluiten met werkgevers en vakbonden. "Een hervorming van de arbeidsmarkt leidt vooral tot meer dynamiek van de economie en dus meer groei en werkgelegenheid'', zegt de hoogleraar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl