NOS NieuwsAangepast

CPB: tekort volgend jaar 3,4 procent

Het begrotingstekort komt volgend jaar uit op 3,4 procent. Dat blijkt uit de nieuwste raming van het Centraal Planbureau. Dit tekort betekent dat het kabinet in 2014 extra moet bezuinigen om aan de Europese norm van maximaal 3 procent begrotingstekort te kunnen voldoen.

Dit jaar, 2013, krimpt de Nederlandse economie met 0,5 procent. Dat is hetzelfde percentage als in de prognose van december.

Voorzichtige goei

Volgend jaar begint de economie weer voorzichtig aan te trekken. De groei komt dan volgens de nieuwste raming uit op 1 procent. Het CPB verwacht dat de consumenten volgend jaar voor het eerst in jaren weer meer gaan uitgeven. Ook groeit de export (5 procent) en nemen de overheidsbestedingen weer toe.

Het begrotingstekort wordt dit jaar volgens het CPB 3,3 procent. Dat percentage is ongewijzigd ten opzichte van de prognose van december.

Werkloosheid

De werkloosheid loopt meer op dan eerder gedacht. Het CPB denkt dat de werkloosheid dit jaar en in 2014 uitkomt op 7,75 procent. Op dit moment is de werkloosheid nog 7,5 procent.

Vorige week maakte de Europese Commissie bekend somberder te zijn over de groei van de Nederlandse economie. De commissie denkt dat het Nederlandse tekort dit jaar en volgend jaar uitkomt op 3,6 procent, als het kabinet geen maatregelen neemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl