NOS NieuwsAangepast

Oorzaken vliegramp Tripoli bekend

Menselijke fouten en technische gebreken zijn de oorzaken geweest van de vliegramp in Tripoli in 2010. Dat melden bronnen binnen het onderzoeksteam in Libië aan de NOS.

Bij het ongeluk met het Airbus-toestel van Afriqiyah Airways kwamen op 12 mei 2010 103 mensen om, onder wie 70 Nederlanders. De enige overlevende was een Nederlandse jongen van 9.

De officiële presentatie van het onderzoeksrapport is morgen. Nasreldin Sha'belin, de voorzitter van de onderzoekscommissie, hoopt met het rapport duidelijkheid te scheppen over de toedracht van de ramp.

De ramp voltrok zich voor de val van het bewind van kolonel Kadhafi.

Hartstilstand

Aanvankelijk werd een hartstilstand van een piloot als oorzaak genoemd. Later kwamen er twijfels over die lezing. Zo zou een piloot oververmoeid zijn geweest.

De eerste versie van het onderzoek was in november vorig jaar klaar. De Libische autoriteiten stuurden concepten naar alle betrokken partijen, waaronder de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Zij konden commentaar leveren. Alle betrokken partijen hebben steeds gezwegen over dat conceptonderzoek.

Nabestaanden

Wanneer het definitieve rapport gepubliceerd is, wordt het geanalyseerd door de Onderzoeksraad. Vervolgens worden de nabestaanden door de raad op de hoogte gebracht.

Het onderzoek naar de vliegramp heeft maandenlang stilgelegen vanwege de opstand in Libië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl