NOS NieuwsAangepast

OM: Jasper S. toerekeningsvatbaar

Jasper S., de man die wordt verdacht van de moord op Marianne Vaatstra, is toerekeningsvatbaar voor moord. Dat zegt het Openbaar Ministerie. Vandaag was voor de rechtbank in Leeuwarden de eerste zitting in zijn proces en S. verscheen daar voor het eerst in het openbaar.

Het was een pro-formazitting. Dat betekent dat een zaak niet inhoudelijk wordt behandeld, maar dat alleen het procesverloop wordt bepaald. Op 28 maart begint de inhoudelijke behandeling.

Het OM maakte vandaag bekend dat bij een huiszoeking na de arrestatie van S. het vermoedelijke moordwapen is aangetroffen. Het gaat om een zakmes.

Daarmee zou S. Marianne Vaatstra 14 jaar geleden hebben gedwongen met hem mee te gaan. Later zou hij met dat mes haar de keel hebben doorgesneden.

Geen dna-sporen

Het zakmes is voor onderzoek naar het Nederlands Forensisch Instituut gestuurd. De resultaten van dat onderzoek worden tijdens de inhoudelijke behandeling bekendgemaakt.

De advocaat van Jasper S., Jan Vlug, zegt dat op het mes geen dna-sporen van Marianne zijn aangetroffen.

Volgens een woordvoerder van het OM is de vondst van het mes belangrijk. "Het is het laatste stukje dat we nodig hebben om het verhaal van de moord rond te krijgen. De vondst van dit wapen betekent dat we precies weten wat er met Marianne is gebeurd."

Psychisch onderzocht

De officier van justitie heeft gezegd dat het technisch onderzoek klaar is. Ook het tactisch onderzoek is afgerond; dat betekent dat getuigen zijn gehoord. Verder is Jasper S. psychisch onderzocht en daaruit blijkt, zei de officier van justitie, dat S. toerekeningsvatbaar is.

Justitie klaagt de 45-jarige melkveehouder uit Oudwoude aan voor moord en verkrachting. Jasper S. heeft een bekentenis afgelegd. S. blijft in voorlopige hechtenis.

Advocaat Vlug zegt dat zijn cliënt een brief aan de familie Vaatstra wil schrijven. Maar dat is volgens de advocaat 'heel moeilijk'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl