NOS NieuwsAangepast

Pauskandidaat tegen homohuwelijk

Door correspondent Pauline Bax

De Afrikaan die de meeste kans maakt de eerste zwarte paus te worden, komt uit Ghana. Het gaat om de relatief jonge Peter Turkson (64) die in 2003 kardinaal werd en hoofd is van de Pauselijke Raad voor Gerechtigheid en Vrede.

Peter Turkson groeide op in het westen van Ghana, een regio vol goudzoekers en mijnbouwbedrijven. Hij komt uit een gezin met tien kinderen en zijn vader, een timmerman, moest hem er flink van langs geven om hem in het gareel te houden. "Toen ik aankondigde dat ik later priester wilde worden, sloeg dat in als een bom", vertelde Turkson een paar jaar geleden. "Ik was nogal een wild jongetje, en van alle kinderen was ik wel de laatste van wie mijn ouders zoiets hadden verwacht."

Evangelie

Ghana is een diepgelovig land, waar kerkdiensten en begrafenissen het ritme van het weekend bepalen. Al in 1572 openden Portugese missionarissen een katholieke school in een slavenfort aan de kust. Tegenwoordig geven veel Ghanezen de voorkeur aan evangelische kerken, waar het kwaad met veel theater kan worden uitgedreven en kerkgangers meer vrijheid krijgen om het geloof op hun eigen manier te beleven. 13 procent van de Ghanezen is katholiek en zo'n 30 procent van de bevolking rekent zich tot de pinkstergemeente.

Nadat hij het seminarie had gevolgd in Elmina, waar de Nederlanders eeuwenlang een slavenfort hadden, werd Turkson naar New York gestuurd om theologie te studeren. In 2003 werd hij de jongste kardinaal uit Afrika ooit. Zijn positie als hoofd van de Pauselijke Raad voor Gerechtigheid en Vrede is een belangrijke reden dat hij als mogelijke opvolger van paus Benedictus wordt gezien. De raad sprak zich in 2011 uit tegen de hebzucht van financiële markten en zei dat alleen een wereldwijde financiële toezichthouder een "klimaat van toenemende vijandigheid" tussen arm en rijk kan voorkomen.

Tegen homohuwelijk

Helemaal onbesproken is Turkson niet. Vorig jaar liet hij tijdens een bijeenkomst van bisschoppen een tendentieuze anti-islamvideo zien die hij van Youtube had gehaald. Hij laadde daarmee de verdenking op zich dat hij tegen moslims is. Voor homo's zal hij evenmin een lans breken: volgens de meeste Ghanezen is homoseksualiteit een westerse uitvinding.

Turkson heeft duidelijk gemaakt dat hij geen voorstander is van condooms - en al helemaal niet van het homohuwelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl