NOS NieuwsAangepast

Uitvaartbedrijven willen fuseren

De uitvaartondernemingen Monuta en Yarden willen fuseren. Ze hebben hiervoor een intentieverklaring ondertekend.

Monuta en Yarden zijn na Dela de grootste uitvaartondernemingen van Nederland. Ze denken dat ze gezamenlijk meer mogelijkheden hebben om "innovatieve diensten en producten" te ontwikkelen. Zo willen Monuta en Yarden meer diensten via internet aanbieden. Ook heeft het nieuwe bedrijf straks bijna in heel Nederland filialen, zodat meer mensen er terecht kunnen.

Monuta heeft ruim een miljoen verzekerden en honderd vestigingen. Er werken 900 mensen. Yarden telt bijna een miljoen verzekerden. Deze uitvaartorganisatie heeft 51 vestigingen waar zo'n duizend mensen werken.

"Niet onlogisch"

Vakbond CNV Dienstenbond vindt de stap van Monuta en Yarden "niet onlogisch", omdat de bedrijven een vergelijkbare structuur en omvang hebben. De bond weet nog niet wat de gevolgen voor het personeel zijn. In maart worden de vakbonden pas bijgepraat over de plannen.

"Als de fusie het doel heeft om marktleider te worden, dan is deze stap misschien heel goed te verantwoorden. Maar ik maak mij wel zorgen over het personeel", zegt Arie Kasper van CNV Dienstenbond.

Vakbond De Unie zegt dat "groter niet altijd beter" hoeft te zijn. De bond verwacht dat de fusie gevolgen heeft voor de kantoren in Almere en Apeldoorn. "Dat er vooral in de overhead dubbelingen te verwachten zijn, mag duidelijk zijn", laat vakbondsbestuurder John Kapteijn weten.

De toezichthouders moeten de fusie nog goedkeuren. Pas als dat duidelijk is, wil de bond afspraken gaan maken met de werkgevers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl