NOS VoetbalAangepast

Van succestrainer tot 'Clean Shit'

Steve McClaren was in 2010 de eerste trainer die FC Twente kampioen maakte. Sindsdien gold hij in Enschede en omstreken als een levende legende.

"Welcome back Sir Steve!", schreeuwden de fans, nadat voorzitter Joop Munsterman ruim een jaar geleden de held uit Engeland als opvolger van de ontslagen Co Adriaanse terughaalde.

Clean Shit

Sindsdien ging het bergafwaarts met de club, die een jaar na de titel met Michel Preud'homme nog mooi voetbal liet zien en aan de hand van Theo Janssen de beker won. Clean shit stond bij de laatste thuiswedstrijd op een spandoek te lezen.

Het was een persiflage op de meest bekende uitspraak van de coach, die altijd uitgaat van een 'clean sheet'. Spelen op de nul bedoelt hij er mee, en dat zijn de fans zat sinds de verloren uitwedstrijd eerder dit jaar bij Ajax (1-0).

McClaren gokte vooral op zijn defensie en liet de zijn belangrijkste spelers Nacer Chadli en Dusan Tadic achter de backs van de tegenstander aanlopen. De fans begrijpen best dat je in de Arena een keer kunt verliezen. Het ging ze om de manier waarop.

Zege op PSV hoogtepunt

Na zijn rentree was McClaren maar één keer zeer spraakmakend. Dat was toen FC Twente in de loop van het seizoen 2011-2012 met historische cijfers (2-6) won bij PSV.

Daarna ging alles mis en eindigde de clubs als zesde. In de nacompetitie werd verloren van RKC. Het werd gezien als een aanfluiting dat internationaal voetbal via de Fair Play Cup werd afgedwongen.

Dit seizoen begon FC Twente hoopgevend. De club won de eerste zes competitieduel en had het wekenlang de koppositie in de eredivisie.

Gebrek aan kwaliteit

De resultaten verbloemden het gebrek aan kwaliteit, met het weinig creatieve middenveld en nieuwe spitsen (Dmitri Boelikin en Luc Castaignos) die niet in de schaduw stonden van de vertrokken Luuk de Jong (Borussia Mönchengladbach) en Ola John (Benfica).

FC Twente schutterde in de nationale beker, door op eigen veld van de tweede keus van FC Den Bosch te verliezen (1-2). In de Europa League lag de club er voor de winter al uit. Halverwege was de klassering in de eredivisie desondanks nog acceptabel. De achterstand op koploper PSV was bij het ingaan van de winterstop te overzien.

McClaren had toegezegd met een weer fitte selectie en met verder weinig verplichtingen mee te kunnen doen om de titel. Dat pakte anders uit. Januari begon met een kleurloze 0-0 thuis tegen RKC. Vervolgens kwam aan de ellende geen einde meer.

Weer tegenvaller McClaren

Voor McClaren is het bepaald niet de eerste keer dat hij met tegenvallers afdruipt. Na zijn succes bij FC Twente werd hij vroegtijdig weggestuurd bij Wolfsburg en Nottingham Forrest. Zijn afgang als bondscoach van Engeland, na de mislukte kwalificatie voor het EK van 2008, is historisch.

Vóór FC Twente maakte hij eigenlijk alleen naam bij Middlesbrough, waarmee hij in 2006 de finale van de UEFA Cup haalde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl