NOS NieuwsAangepast

'Boete Rabo in renteschandaal'

De Rabobank krijgt mogelijk een boete opgelegd van 330 miljoen euro (440 miljoen dollar) in het Liborrenteschandaal. Dat meldt persbureau Bloomberg. Vorig jaar werd bekend dat er onderzoek werd gedaan naar de betrokkenheid van handelaren van de bank. De Rabobank onthoudt zich van commentaar maar zegt wel rekening te houden met een schikking.

Op de website schrijft de Rabobank: "Gezien de thans bekende bevindingen en de uitkomsten van de onderzoeken bij andere panelbanken die inmiddels publiek zijn geworden, zal de weging van de feiten en omstandigheden een schikking aannemelijk maken. De hoogte daarvan kan op dit moment niet betrouwbaar worden geschat."

Manipuleren

De Rabobank wordt door Britse en Amerikaanse toezichthouders en justitie verdacht van het manipuleren van de Liborrente. Die gebruiken banken onderling bij het vaststellen van de rente voor onder meer leningen. De Rabobank is de enige Nederlandse bank die in het panel van banken zat dat de Liborrente vaststelde.

In het Liborschandaal hebben inmiddels het Britse Barclays en Royal Bank of Scotland een boete gekregen van respectievelijk 330 miljoen euro en 460 miljoen euro. Het Zwitserse UBS kreeg in december de hoogste boete van 1,2 miljard euro. De boete voor de Rabobank zou in mei bekend worden gemaakt en ligt qua zwaarte tussen die van Barclays en RBS.

De Rabobank komt donderdag met de jaarcijfers. Bij de halfjaarcijfers maakte de Rabobank een nettowinst bekend van 1,3 miljard euro, een daling van 29 procent ten opzichte van 2011.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl