NOS NieuwsAangepast

Italië in politieke spagaat

In Italië zijn alle stemmen geteld, maar een politieke oplossing lijkt nog ver weg. In de Kamer van Afgevaardigden heeft centrum-links de meerderheid behaald, met een miniem verschil van 0,36 procent van de stemmen. Maar in de Senaat is de rechtse coalitie van oud-premier Berlusconi nipt de grootste.

De linkse coalitie van Pier Luigi Bersani krijgt in de Kamer dankzij een regeling in de Kieswet een meerderheidsbonus. Daardoor zal Bersani een linkse regering kunnen vormen. Tegelijkertijd zal die regering vanuit de Senaat veel tegengewerkt gaan worden. Van de 315 zetels in de Senaat zijn er 113 voor Bersani en 116 voor Berlusconi.

Nog eens 54 Senaatszetels gaan naar de protestpartij van Beppe Grillo en de huidige premier Monti krijgt er 18. Grillo staat inhoudelijk niet ver af van de centrum-linkse coalitie, maar hij heeft gezegd met niemand te willen samenwerken. Het wordt daardoor voor elke partij lastig om een meerderheid te vormen met andere partijen in de Senaat.

De verkiezingsuitslag in de Kamer is 29,54 procent voor Bersani, 29,18 procent voor Berlusconi, 25,55 procent voor Grillo, 10,56 procent voor Monti en de rest is verdeeld onder kleinere partijen.

Praktisch onbestuurbaar

Italië is door deze uitslag praktisch onbestuurbaar. Italiaanse media schrijven dat "de Senaat in een spagaat verkeert". Er gaan al stemmen op voor nieuwe verkiezingen.

Het kamp van Berlusconi wil mogelijk een hertelling van de stemmen om zekerheid te hebben over de uitslag. De Italiaanse rekenkamer gaat de stemmen naar alle waarschijnlijkheid de komende dagen precies tellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl