NOS NieuwsAangepast

Weinig paardenvlees in NL-product

In de meeste Nederlandse rundvleesproducten zijn tot nu toe geen sporen van paardenvlees gevonden. Dat blijkt uit de voorlopige stand van zaken van het grootschalige onderzoek door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft de resultaten bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

Vleesverwerker

Tegen twee bedrijven is het OM een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Het gaat om vleesverwerker Willy Selten in Oss en een vleeshandelaar in Breda. Het eerste bedrijf wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

De NVWA heeft administratie in beslag genomen en monsters genomen waaruit blijkt dat er paardenvlees door het rundvlees gemengd was. De vleesverwerker was een week dicht, maar mag inmiddels onder verscherpt toezicht weer verder werken.

Het bedrijf in Breda kwam onder de aandacht na een melding uit Groot-Brittannië dat er paardenvlees in runderlasagne zat. In monsters van het paardenvlees dat er lag opgeslagen, is gebleken dat er geen resten van diergeneesmiddelen in zaten. Daar bestond een vermoeden van.

370 monsters

In totaal zijn er tot nu toe ruim 370 monsters genomen bij onder meer slachthuizen, uitsnijderijen en vleesverwerkers. Nog niet alle uitslagen zijn binnen, maar er is nog weinig paarden-dna aangetroffen in de monsters. Het onderzoek loopt tot eind maart.

Dijksma deed in Brussel een oproep voor een Europees register voor mensen en bedrijven die al zijn veroordeeld voor voedselfraude.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl