NOS NieuwsAangepast

Asscher wil flexibele kinderopvang

Ouders moeten de kans krijgen om voor kinderopvang contracten met minder weken en minder uren af te sluiten, schrijft minister Asscher van Sociale Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Asscher liet de flexibiliteit in de kinderopvangsector onderzoeken.

Het verplicht af te nemen aantal weken moet van 52 naar 48, vindt Asscher. Mensen hebben vaak meer dan vier weken vakantie en dus is 48 weken volgens hem voor de meeste mensen genoeg.

Pedagogisch

Ook wil Asscher kijken naar het aantal uren per dag. Hij vindt het onjuist dat kinderdagverblijven ouders soms verplichten om meer dan elf uur opvang per dag af te nemen. Uitgaande van een werkdag van acht uur, plus pauze en reistijd, hebben ouders aan elf uur meestal genoeg, schrijft hij.

Asscher voelt er niets voor om een systeem van 'uurtje-factuurtje' verplicht te stellen, waarbij ouders alleen de uren betalen die hun kind daadwerkelijk op de opvang doorbrengt.

"Ik vind het onwenselijk om af te dwingen dat ouders de hele dag door kinderen kunnen komen halen en brengen," zegt hij. Asscher denkt dat de veilige en pedagogisch verantwoorde omgeving in de opvang in het geding kan komen als ouders individueel keuzes maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl