NOS NieuwsAangepast

De Gelder: ik was in paniek

Kim de Gelder, de Belg die vier jaar geleden een crècheleidster en twee baby's doodde in Dendermonde heeft tijdens zijn proces gezegd dat hij dat deed omdat hij in paniek was.

De Gelder vertelde dat hij bij de crèche Fabeltjesland naar binnen ging met het plan alle mensen daar neer te steken. Toen hij binnen was, bedacht hij zich en wilde hij weer naar buiten, maar dat kon niet meer. De deuren openden niet van binnenuit.

Keuken

Vervolgens kwam hij een crècheleidster tegen die hij vroeg om mee te lopen. Maar dat wilde ze niet. De Gelder raakte naar eigen zeggen in paniek omdat hij niet naar buiten kon en haalde het mes tevoorschijn dat hij achter zijn rug verborg. Ook de kinderverzorgster raakte in paniek en trok hem de keuken binnen. Hij stak haar neer.

Daarna stak hij een tweede kinderleidster neer die in de keuken was. "Ze stond in de weg, ik raakte in paniek en begon iedereen te steken", vertelde hij. Hij herinnert zich dat hij de vrouw één keer heeft gestoken. Maar volgens de voorzitter van de rechtbank heeft hij als een wildeman op haar ingestoken.

Schokgolf

Ook de baby's die hij doodstak zouden hem in de weg hebben gestaan. De voorzitter wees erop dat hij ook een kind in een park heeft aangevallen, dat hem dus moeilijk in de weg kon staan. "Weet u wat paniek is? Als u in dezelfde situatie zou terechtgekomen zijn, dan had u misschien identiek hetzelfde gedaan", zei De Gelder. Daarop ging er een schokgolf door de rechtszaal.

Het proces verliep stroef. De Gelder dreigde een aantal keren niks meer te zullen zeggen toen hij geconfronteerd werd met de feitelijke gebeurtenissen van die dag. "Mag ik het zelf vertellen of gaat u het mij voorkauwen?" Op moeilijke momenten sprak hij traag en zenuwachtig en hijgde hij zwaar.

Mishandeld

Na zijn arrestatie zou hij mishandeld zijn door de politie. Ook zei hij geen vertrouwen te hebben in zijn advocaat die hij niet zelf heeft mogen kiezen. Verder gaf hij toe dat hij niet eerlijk is geweest tegen zijn psychiaters.

Tijdens de zitting van vanochtend vertelde De Gelder uitgebreid over zijn jeugd en over de moord op een bejaarde vrouw die bij hem in de buurt woonde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl