NOS NieuwsAangepast

Centrumlinks wint Kamer in Italië

Het centrumlinkse blok van Pier Luigi Bersani heeft de parlementsverkiezingen in Italië gewonnen. Uit de exitpolls blijkt dat de partij van Bersani ruim 34 procent van de stemmen voor de Kamer heeft gekregen.

Het rechtse blok onder leiding van Berlusconi staat in de polls op 29 procent. De partij van oud-premier Monti blijft net onder de 10 procent.

Opvallend is dat de partij van de komiek Giuseppe Piero Grillo het goed heeft gedaan. Grillo kreeg 19 procent van de stemmen.

Bonuszetels

In de Senaat is sprake van een nek-aan-nekrace tussen het linkse en het rechtse blok. Maar ook daar lijkt Bersani te gaan winnen.

De zetelverdeling gebeurt in Italië niet op basis van evenredigheid. Bonuszetels op basis van regionale uitslagen maken ook een belangrijk onderdeel van de verdeling uit, zodat het niet eenvoudig is om zetelaantallen te voorspellen.

Comeback Berlusconi?

In Italië zijn de stemlokalen om 15.00 uur gesloten. Gisteren en vandaag konden ruim 50 miljoen Italianen een nieuw parlement kiezen. De belangrijkste vraag van de afgelopen dagen was of Silvio Berlusconi weer aan de macht zou komen.

Tijdens zijn verkiezingscampagne had Berlusconi de kiezers beloofd dat hij direct een aantal bezuinigingsmaatregelen van Monti ongedaan zou maken als zijn partij als grootste uit de bus zou komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl