NOS NieuwsAangepast

Opkomst Italië blijft achter

De opkomst bij de parlementsverkiezingen in Italië blijft voorlopig achter bij vijf jaar geleden. Na de eerste dag heeft 55 procent van de stemgerechtigden gestemd. Dat was in 2008 nog 62 procent, melden Italiaanse media.

De lagere opkomst zou te maken hebben met het slechte weer in het noorden van het land. Vooral in de regio van Milaan heeft het veel gesneeuwd.

Stemmen

Maandagochtend om 07.00 uur gaan de stembureaus weer open en de kiezers hebben dan nog tot 15.00 uur om hun keuze te bepalen.

Na 15.00 uur maken de eerste exitpolls duidelijk met welke coalitie de Italianen de economische crisis willen bestrijden.

Bersani

Lange tijd leek het een uitgemaakte zaak dat de centrum-linkse coalitie van de oud-communist Bersani de verkiezingen zou winnen. In de peilingen heeft Bersani altijd de leiding gehad.

In Italië mag al twee weken niet meer gepeild worden, maar officieuze, illegale peilingen doen vermoeden dat Berlusconi dichterbij komt.

Bersani steunde het hervormingsbeleid van premier Monti, die met zijn partij in de peilingen niet verder dan ongeveer 13 procent komt.

'Basta Silvio'

Tot voor kort werd Berlusconi door vrijwel iedereen afgeschreven, maar zijn anti-Europese campagne lijkt aan te slaan bij de kiezers.

De oud-premier werd gisteren bij het stembureau opgewacht door een paar topless vrouwen, die 'basta Silvio' op hun lichaam hadden geverfd. Ze werden door de politie opgepakt.

Een outsider bij de verkiezingen is de komiek Grillo, die met zijn protestbeweging hoge ogen gooit. Sommige opiniepeilers zeggen dat hij op 20 procent kan rekenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl