NOS NieuwsAangepast

Laatste zondagsgebed Benedictus

Paus Benedictus heeft voor het laatst in het openbaar het zondagsgebed uitgesproken, het angelus.

De 85-jarige paus sprak zoals gebruikelijk vanuit het raam van zijn appartement hoog boven het Sint-Pietersplein, waar tienduizenden belangstellenden naartoe waren gekomen.

Na het gebed bedankte de paus de mensen in verschillende talen voor hun komst en voor alle gebeden die aan hem zijn opgedragen. Hij zei dat hij de wens van God volgt en de kerk niet verlaat. Ook zei hij dat hij na zijn terugtreden de kerk zal blijven dienen door te bidden en te mediteren. Hij zei dat God hem heeft opgedragen "de berg te beklimmen".

Streng beveiligd

Benedictus bedankte de mensen voor alle zondagen dat ze in groten getale naar het plein zijn gekomen. De paus sprak in het Frans, Engels, Duits, Spaans, Portugees, Pools en Italiaans.

Het plein en het Vaticaan zijn streng beveiligd in aanloop naar de laatste audiëntie van de paus in de kathedraal, aanstaande woensdag. Ook zijn er medische hulpposten ingericht voor de 200.000 mensen die woensdag in Rome worden verwacht. Er zijn honderden vrijwilligers ingeschakeld.

Misbruikschandalen

Donderdagavond legt de paus zijn functie neer. Benedictus zegt dat hij fysiek en mentaal niet langer in staat is het zware ambt te dragen. Zijn pontificaat werd overheerst door het aan het licht komen van seksueel misbruikschandalen door priesters en door zijn inspanningen de toenemende secularisering in het Westen een halt toe te roepen.

Vanuit de hele wereld zijn al kardinalen aangekomen in Rome om een opvolger te kiezen voor Benedictus. Alle 117 kardinalen in de wereld die in aanmerking komen om paus te worden, zijn verplicht aan die verkiezing deel te nemen. Wanneer het conclaaf begint, is nog niet duidelijk.

Gaat u woensdag naar de laatste audiëntie van paus Benedictus in Rome? Laat het ons weten via oproep@nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl