NOS NieuwsAangepast

'Sugar Man' eist royalties op

Sixto Rodriguez, die in de Verenigde Staten in de jaren 70 een carrière als folkzanger zag floppen, probeert alsnog de royalty's uit Zuid-Afrika binnen te halen waarvan hij jarenlang niet heeft geweten. Het moet gaan om miljoenen dollars.

Rodriguez is uit de vergetelheid gehaald door de documentaire 'Searching for Sugar Man' (2012), die morgennacht de grote favoriet is voor de Oscar voor beste documentaire. In die documentaire gaan twee Zuid-Afrikanen naar hun held op zoek en treffen hem aan in Detroit. Niet in een villa, maar in een eenvoudig appartement.

Door het succes van die documentaire treedt de 70-jarige Rodriguez, die jarenlang als bouwvakker de kost verdiende, tegenwoordig op in concertzalen als de Carnegie Hall in New York en de Royal Albert Hall in Londen.

Cultheld

Sixto Rodriguez was zonder dat hij het wist een cultheld voor blanke jongeren tijdens het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Vooral het nummer 'Sugar Man' vond veel weerklank, maar ook andere liedjes waarin hij protesteert tegen de oorlog in Vietnam, racisme, het misbruik van vrouwen en sociale misstanden inspireerde een generatie in het geïsoleerde Zuid-Afrika.

Van zijn albums werden veel illegale kopieën gemaakt omdat het Zuid-Afrikaanse regime de liedjes van Rodriguez verbood en de platen niet openlijk verkrijgbaar waren.

Omdat het land door een VN-boycot tijdens de apartheid weinig contact had met de rest van de wereld, was voor Rodriguez' Zuid-Afrikaanse fans lang onduidelijk wie hij was en of hij nog leefde. Ze waren ervan overtuigd dat hij in eigen land net zo populair was als in Zuid-Afrika.

Intussen waren er geruchten dat de zanger op een dramatische manier aan zijn eind was gekomen, door een overdosis, dat hij zichzelf op een podium in Moskou had doodgeschoten en dat hij was opgenomen in een psychiatrische inrichting.

Zoektocht

In 1996 gingen een eigenaar van een platenzaak en een journalist uit Zuid-Afrika op zoek naar de zanger. Zij vonden Rodriguez in Detroit, waar hij drie dochters had opgevoed en als sloper op bouwplaatsen werkte.

Hij bleek verbaasd over zijn heldenstatus in Zuid-Afrika. Zijn bezoekers waren op hun beurt verbijsterd dat buiten Zuid-Afrika het succes voor de zanger was uitgebleven.

Het contact leidde tot enkele optredens voor een uitzinnig publiek in Zuid-Afrika, dat hun held eindelijk in levende lijve zag. Rodriguez, overdonderd door het succes en niet geïnteresseerd in het grote geld, besloot het bij die optredens te laten.

Muziek

Nu, met de succesvolle documentaire die ook in Nederlandse bioscopen is te zien, wil Sixto Rodriguez toch weten wie er al die jaren aan hem heeft verdiend. Het spoor loopt tot nu toe dood bij de platenmaatschappij die hem in de jaren 70 onder contract had, maar die nu niet meer bestaat.

De muziek van Rodriguez is tegenwoordig te vinden op iTunes en hij verdient bovendien aan de soundtrack die is uitgekomen bij de documentaire. Ook verkoopt hij weer veel platen in Zuid-Afrika.

Volgens de eigenaar van de platenzaak die de zanger opspoorde, willen mensen zijn muziek niet gratis downloaden. Ze gunnen het Sixto Rodriguez dat hij eindelijk aan zijn muziek kan verdienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl